Hvilken av de fem båttypene passer deg best?

Har du tenkt til å kjøpe båt, men synes det er vanskelig å vite hvilken båttype som passer deg best? Her vil vi gå igjennom noen fordeler og ulemper med de ulike typene, så håper vi valget blir litt enklere.

Les mer om de forskjellige båttypene og modellene her.

Mann ute i skjærgårdsjeepFordeler og ulemper med Skjærgårdsjeep

Skjærgårdsjeep er en perfekt båt for deg som ønsker en praktisk og allsidig båt. Båten er enkel å bevege seg i, lett å manøvrere og enkel å legge til med. Den passer godt til å transportere bagasje og mennesker over mindre avstander. I tillegg er den velegnet til vannsport, fisketurer eller korte dagsturer med pent vær og rolig sjø. Skjærgårdsjeepen er en åpen båt, noe som gjør at den ikke er ideell i regnvær og høy sjø. Derfor kreves det litt mer planlegging før båtturen, og du er mer væravhengig enn med andre båttyper. Skjærgårdsjeepen er ofte et rimelig alternativ til andre båter.

Bowrider båt sett ovenfra

Fordeler og ulemper med Bowrider

Bowrider ligner på skjærgårdsjeepen, men har vindskjerm som beskytter godt under dårligere værforhold. Båtturen blir en bedre opplevelse når man har det lunt og godt. Ved dårlig vær kan båten kjøres med full kalesje. Da er hele båten beskyttet mot vær og vind, og du og passasjerene kan nyte båtturen “innendørs”. Også bagasjen holder seg tørr under hele turen. Ettersom båten er åpen i front, har man to sittesoner ombord. I tillegg kan som regel den fremre sonen gjøres om til solseng.

Daycruiser på vannetFordeler og ulemper med Daycruiser

Daycruiser kan være en noe større båt, som gir deg god plass til bagasje, passasjerer, hunder og annet du måtte trenge. Det er også muligheter for å overnatte, noe som gjør denne modellen ideell for helgeturer. I en Daycruiser er det ofte fasiliteter som toalett og muligheter for å lage mat. En stor vindskjerm og kalesje holder bagasjen og alle i båten tørre og varme i ruskete vær. Hvis du skal kjøpe en Daycruiser må du ofte betale mer enn for en Skjærgårdsjeep eller Bowrider.

Dykkere på tur i RIB båtFordeler og ulemper med RIB

Du har sikkert hørt om ribsafari? Det er ikke uten grunn at denne båttypen blir brukt til dette. Båten er romslig, og har plass til mange personer. Med sine gode sportslige egenskaper passer RIB-båter perfekt til actionsport og opplevelser. Den blir blant annet ofte brukt til dykking, vannski og som transportbåt. RIB er en krysning mellom gummi- og glassfiberbåt, noe som gjør den meget stabil i sjøen, også ved sideveis bølger. Den akselerer fort og har høy topphastighet. Selv om ribbåten har mange gode egenskaper, er den ikke veldig allsidig. Den har ikke kalesje over båten og vindskjermen beskytter hovedsakelig den som kjører båten.

På fisketur med Pilothouse båtFordeler og ulemper med Pilothouse

Pilothouse er en allsidig båt som passer spesielt godt til fisking. Båtene er tilrettelagt med stangholdere, fiskekummer og et hus du kan varme deg i. I noen modeller er det også sengeplasser slik at du kan dra på korte turer. Pilothouse brukes også som turbåt ettersom det er god plass i båten. Disse båtene går godt i sjøen og tåler utfordrende vær og vind. Båten er relativt åpen med lite beskyttelse, så lenge du ikke søker ly i huset på båten.

Les mer om de forskjellige båttypene og modellene her.